” Gebruik je gezonde verstand’! Ik hoor het mijn vader nog zeggen. Hoor jij het ook? Soms was het een leraar, of zoals in mijn geval een vader, en altijd met de beste bedoelingen. Maar daarnaast was er een andere stem, van een andere leraar, van mijn moeder of van een  goede vriend of vriendin. ‘Vertrouw op je gevoel, dan komt het allemaal goed.’ Opeens heb je dan een probleem. Want mijn gevoel zei iets heel anders dan mijn verstand. Dus waar luister je dan naar?

Misschien herken je het ook bij jezelf. Je gevoel zegt: ‘Ik wil stoppen met die baan’ je verstand zegt: ‘je mag allang blij zijn dat je een baan hebt en dus brood op de plank.’ Je gevoel zegt: ‘die vriendin laat mij nu voor de zoveelste keer in de steek, ik wil haar niet meer zien’ en je verstand zegt: ‘het ligt vast aan mijzelf, misschien moet ik niet zo pietluttig doen.’

Kiezen voor het een óf het ander

Het is een menselijke eigenschap om zwart of wit te denken. Tenminste hier in het Westen; wij denken in Dualiteit. Dat geeft ons een bepaald gevoel van veiligheid, van duidelijkheid. Daarom hebben veel mensen vaak het idee dat ze moeten kiezen. Dat tussenvormen niet bestaan, of ingewikkeld zijn, of zelfs gevaarlijk. Sterker nog, ik hoor het mijn cliënten ook vaak zeggen: ‘Ik ben een gevoelsmens’ of ‘Ik ben heel rationeel, helemaal geen gevoelsmens.’

We identificeren ons dus ook vaak met een keuze. Met iets wat we wel of niet zijn of denken wel of niet te zijn. En zo kijken we ook graag naar de mensen om ons heen: ‘Die is altijd alleen maar met zijn gevoel bezig’ of ‘die zit alleen maar in zijn hoofd en is het contact met zichzelf helemaal kwijt!’. En misschien heb je zelfs wel de neiging om een beetje de andere kant op te kijken. Zwart of wit, goed of fout, ja of nee, donker en licht, het strand en de zee. Als je het ene gaat benoemen is er automatisch het andere. Toch willen we graag het ene en niet het andere.

Verstand of gevoel

Maar er is nooit het ene, alles lijkt altijd in twee te komen. Zo is het ook met het hart en het hoofd (gevoel en verstand) Het éne bestaat niet in ons menselijke bestaan. In álles bestaat de tegenstelling. Kijk maar eens om je heen.

Toch is alles gericht in onze opvoeding op ‘afzonderen’, op het buitensluiten. We moeten beter zijn dan de ander. Kijk maar eens op TV. De grote shows zoals The voice bijvoorbeeld. Wie is de beste? We worden opgevoed met een soort van wedstrijdmentaliteit…we gaan voor dat ene….winnen, de sterkste zijn, overwinnen….het leven is een strijd. Het leven heeft geen enkel belang bij samenwerken, zij houdt alleen van winnaars. Kijk maar eens om je heen en in jouw leven. Heb we niet allemaal die boodschap gekregen? We moeten winnen.

We zijn dus geprogrameerd om te winnen en daarmee iets buiten te sluiten. Zo gaat het ook vaak als we een beslissing moeten nemen. Of met het hart, of met het hoofd en een van twee zal buiten gesloten worden.

Hart en hoofd samenbrengen

Gelukkig bestaat er een alternatief! Het hart en het hoofd (gevoel en verstand) samenbrengen. En dat kunnen we oefenen. Alles in jouw leven draait namelijk om welke keuzes jij maakt, hoe jij neemt neemt en waardoor jij je laat leiden. In mijn vakgebied; Psychosynthese werken wij met die tegenstellingen, daar heb ik geleerd niet het een of het andere buiten te sluiten.

Juist in dat buitensluiten van iets (in jezelf, of iets of iemand buiten jou) daar begint vaak het gedoe. Dat wat je buitensluit, daar ligt namelijk ook  de regie. Dan heb jij niet de regie, maar dat wat buitengesloten is.

Misschien leuk om eens mee te oefenen de komende dagen:-) wat in jezelf, wat in die ander sluit je buiten, mag er niet zijn? (omdat je er last van hebt, omdat je er een oordeel over hebt enz.)

Als je anders leert kijken naar jezelf, naar de mensen om je heen maar ook naar situaties in de wereld  dan gaat er een hele (andere) wereld voor je open!

Eenzijdigheid is misschien wel de grootste vijand!

In de onderstaande video vertel ik iets over het hoofd en en hart samenbrengen.

Ik ben heel benieuwd of je dit in jezelf herkent. Ik lees heel graag je reactie onder aan deze pagina!

Alles wat ik doe bij Bureaureuvers is erop gericht om jou te helpen hoe je trouw kan zijn aan jezelf. Kiezen is daarin natuurlijk een van de belangrijkste zaken. Daarom creëer ik nu een training: ‘Expeditie Krachtig Leren Kiezen’ een 3 delige video serie die ik jou als eerste wil toesturen. Om daarvoor in aanmerking te komen hoef je alleen maar heel kort 3 vragen te beantwoorden:

# 3 onderzoeksvragen

Thema: Hoe breng je hoofd en hart samen zodat je nieuwe en wezenlijke keuzes kan maken?

Hoe zou het zijn als je de levensgenieter in jezelf weer wakker kunt maken?

Heel erg bedankt alvast voor het invullen!

Als je merkt dat het moeilijk voor jou is om in contact met jezelf te zijn, jezelf te accepteren en het leven te leiden wat jij graag wilt, ben je welkom voor een GRATIS kennismakingsgesprek.

Pin It on Pinterest

Share This