De moed van Imperfectie

Eindelijk weet je het, na lang wikken en wegen heb je de beslissing genomen om dé stap te maken! En dan begint het gedoe…ja maar:

  • Ik ben niet goed genoeg
  • Eerst nog die cursus doen
  • Het gaat mij vast niet lukken
  • Alle vorige keren lukte het ook niet
  • Ik ben niet slim genoeg, niet mooi genoeg
  • Anders was het toch al wel gebeurd?

Perfectionisme is niet hetzelfde als je best doen. Perfectionisme heeft niets te maken met gezonde prestaties en groei. Perfectionisme is de overtuiging dat we, als we perfect leven, er perfect uitzien en alles perfect doen, de pijn van verwijten, afkeuring en schaamte kunnen minimaliseren of voorkomen. Perfectionisme is een vorm van zelfbescherming, een loodzwaar schild dat we met ons meeslepen vanuit de gedachte dat het ons zal beschermen, terwijl het juist datgene is wat ons ervan weerhoudt onze vleugels uit te slaan.

Het perfecte plaatje

Perfectionisme kan ook een manier zijn om je te verschuilen, om niet gezien te worden, want het is tóch niet haalbaar toch?? Herken jij dat? Dat je geremd wordt door dat perfecte plaatje wat je nastreeft?

Hiernaast kan je mijn imperfecte filmpje over perfectionisme bekijken:-)

Laat je niet tegenhouden

Je perfectionisme en de strengheid die daar automatisch bijhoort kan je dus enorm tegenhouden om meer te gaan doen van wat jou leuk lijkt. Dingen die je graag wil gaan doen. Avonturen waarvan je weet dat ze spannend zijn maar die supergoed voor je zijn! Keuzes die je dichter bij jezelf brengen en die je maar niet maakt, zonde!

Misschien ontken je met dat perfectionisme juist wel het allermooiste van wie jij ten diepste bent, jouw potentie, jouw mogelijkheden, jouw creativiteit, diepe vreugde, liefde en innerlijke schoonheid om zo maar een paar te noemen. Kijk aanpassen ís makkelijker…maar wat heeft jou dat in je leven gekost? Wat kost jou dat nu op dit moment?

De eerste stap

Kijk eens of je gewoon een heel klein stapje kan maken richting jouw doel en verlangen, onderzoek eens wat het allerergste is wat er zou kunnen gebeuren als je die stap kleine stap maakt. Echt probeer het. Spannend, en misschien met trillende benen, maar probeer het! Als je die tegenstander in jezelf herkent, kan ik je het boek van Brené Brown, ‘De moed van imperfectie’ van harte aanbevelen!

 

P.S. Ik lees graag in de comments hieronder, hoe perfectionisme in jouw leven je in weg staat en hoe jij gewend bent om daarmee om te gaan!

 

Wat heel moeilijk is, en erg helpt, is niet langer proberen perfect te zijn, maar proberen jezelf te zijn. -Anna Quindlen

 

Pin It on Pinterest

Share This