Waarom opgeven soms moeilijker is dan doorgaan.

Hoe bepaal je wanneer het tijd is om te stoppen? Met je relatie, je baan, een vriendschap, een overtuiging….?
Ons leven lang krijgen we ingeprent hoe belangrijk het is om doelen te stellen en die te halen. En dus gaan we net zolang door tot we het hebben. Dat zwemdiploma, dat rijbewijs, die promotie, dat kind, die droombaan. Zelfs als het ten koste gaat van je gezondheid en geluk. Want stoppen is voor sukkels. Je droom opgeven wordt in onze maatschappij gezien als een verlies, als falen. Doorzetten daarentegen is voor winnaars.

Volhouden kan iedereen, hoe doe jij dat?

Onze hersenen zijn ingesteld op altijd maar doorgaan, hoe moeilijk en lastig de situatie ook is, we weten waar we ‘aan toe zijn’ dat geeft een vorm van veiligheid. Volhouden kan iedereen, juist stoppen is een kunst. Vaak is er een moment waarop je weet dat je niet verder kan en wil, een helder moment van inzicht. Je weet dat er een deel van jezelf niet geleefd wordt, je weet dat je niet ‘uit de verf komt’, je weet wat je droom is….maar dan komen de angsten en de zorgen, maar wat als….wie ben ik dan nog?…wat zal mijn omgeving wel niet denken?…Stoppen met wat je doet, alle zekerheden loslaten, dát is de grootste opgave.

Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven

Uit angst om te falen gaan we vaak langer door dan goed voor ons is. Niet alleen de angst om te falen, maar ook het loslaten van een droom die je al heel lang had, van dat wat je voor je hebt gezien wat mogelijk is….het loslaten van een droom kan gepaard gaan met verdriet, woede en schaamte. Hoe groter het doel is, hoe langer je hebt nagestreefd, hoe moeilijker het is om het los te laten.
Stoppen of doorgaan, het is de ‘strijd’ tussen zelfhandhaving en zelfverwezenlijking. De strijd tussen waar je voor bestemd bent en waar je druk mee bent. De strijd tussen verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven en mee te gaan met de waan van de dag. De strijd tussen verantwoordelijk zijn voor je leven en je omgeving beschuldigen van je ongenoegen.

Wat is jouw droom?

Waar wil jij mee stoppen of juist mee doorgaan? Wat is jouw droom, wat is jouw verlangen en hoe neem jij daar verantwoordelijkheid voor? Vraag jezelf eens af: wanneer heb ik voor het laatst geluisterd naar die stem in mij? Hoe zou jouw leven eruit zien als je weer vrij bent in het maken van keuzes die voor jou belangrijk zijn?

Hoe zou jouw leven eruit zien als je weer vrij bent in het maken van keuzes die voor jou belangrijk zijn?

Pin It on Pinterest

Share This