Jij bent op zoek, anders zou je waarschijnlijk dit artikel niet lezen. Misschien ben je bang dat je een Burn out hebt en/of heb je het gevoel dat je alleen maar aan het ‘overleven’ bent. Of  lukt zelfs dát niet en wil je eigenlijk alleen maar in bed blijven liggen. Je slaapt slecht, je wordt overvallen door allerlei verantwoordelijkheden en verplichtingen die vroeger geen enkel punt voor je waren…maar nu…je hebt geen idee hoe je het allemaal voor elkaar moet krijgen. Je wilt van alles maar het komt er niet van. Geen paniek, in dit artikel leg ik je uit hoe ik werk en dat je situatie mogelijk positiever uit kan pakken dan je nu denkt.

Coaching in Heerenveen

Ik kijk anders dan hoe de reguliere zorg naar een Burn out kijkt. Veel mensen die bij mij komen twijfelen in eerste instantie of ze bij mij wel op de goede plek zijn of toch beter naar de GGZ kunnen gaan. Het grote verschil tussen hoe ik naar jou kijk en hoe de reguliere zorg kijkt, is dat ik naar jouw verhaal kijk, naar wie jij bent en waar je bent in je leven. In plaats van een diagnose te stellen en je ergens in een hokje te plaatsen, zie ik een Burn out eerder als een kans tot groei. Na een paar gesprekken is het vaak al duidelijk waardoor de burn out is ontstaan en wat er aan het licht wil komen, wat wil groeien.

Waarom gebeurt dit nu in jouw leven?

Meestal is er al lang iets gaande in je leven. Maar tot nu toe lukte het jou om het op de een of andere manier te onderdrukken, te verstoppen of te negeren. Die minder prettige gevoelens…die stem in je hoofd….wat willen die gevoelens jou vertellen? Die gevoelens en gedachten die je mogelijk je hele leven onder het tapijt probeert te houden?

Hoe je je leert aan te passen

In ons leven leren we ons aan te passen. Als kind tussen 0 en 7 leren we allerlei manieren om liefde te ontvangen. Van onze ouders, leraren, vriendjes en vriendinnen, religie, het dorp of de gemeenschap waarin je groot gebracht bent. En daar is helemaal niet mis mee! Maar we leren ook om bepaalde delen in onszelf maar beter niet te laten zien. Vaak zijn dat de delen waar de omgeving niet zo goed mee om kan gaan, of waar minder positief op gereageerd werd. Je leerde om ‘anders’ te doen dan je eigenlijk bent. Een kind is volledig afhankelijk van zijn omgeving en moet er dus wel van uitgaan dat die omgeving wel weet hoe het moet. Die delen, die raken we eigenlijk ‘kwijt’, ze komen in het onbewuste terecht.

En dan ineens denk je dat je niet goed genoeg bent

We zijn die delen echter niet kwijtgeraakt. Je hebt in je leven een strategie ontwikkeld om die delen te onderdrukken, ze mogen er niet zijn. Maar wat we niet weten is dat juist die delen de regie hebben over ons doen, laten en zijn. Een paar voorbeelden:

  • ik mag het niet verkeerd doen
  • ik mag zelf geen behoeften hebben
  • ik mag niet anders, uniek en gelukkig zijn
  • ik mag mijzelf niet vertrouwen
  • ik mag niet kwetsbaar zijn
  • ik mag van niemand afhankelijk zijn

Het kan soms echt levensbedreigend aanvoelen om fouten te maken, om behoeften te hebben, om te merken dat je anders bent of je kwetsbaar op te stellen. Dus dat waar je zo ‘bang’ voor bent en uit alle macht probeert te voorkomen heeft de regie.

Burn out

Totdat er in je leven, soms zonder enige aanwijsbare reden, ineens alles anders is. Zoals je het deed werkt niet meer en een nieuwe manier kan je niet vinden. Die delen in jezelf en jouw diepste overtuigingen daarover, die komen langzaam boven water drijven. Ze komen onder het tapijt vandaan gekropen, ze willen je iets vertellen, ze hebben je ook echt iets te vertellen. Daar in die delen, zit vaak enorm veel potentie.  Alleen jij hebt geen idee waar dat over gaat, sterker nog je bent alleen maar heel erg bang.

Coaching

Een Burn out is vaak een samenloop van omstandigheden, maar het is vooral een teken dat er iets aan het licht wil komen. Tijdens de gesprekken ga ik heel zorgvuldig met jou op zoek naar dat wat aan het licht wil komen. Wie ben jij nog meer? Welke delen mogen er eigenlijk niet zijn?

Er is geen kant en klare snelle oplossing. Toch zal je al na het eerste gesprek een verschil merken in jezelf en in je omgeving. Dat is het begin van een belangrijke zoektocht in je leven. Geef jezelf de ruimte om je bewust te worden van wie jij nog meer bent en gun het jezelf om daarin hulp te vragen.

 

Pin It on Pinterest

Share This