De berichten over de toename van Burnout, bij vrouwen van 9,5 % tot 15% gestegen en bij mannen van 6 naar 9%, is heel pijnlijk en zorgelijk. Dat is meer dan 2 miljoen mensen!! Tegelijkertijd is er een beweging op gang over ‘hoe je gelukkig moet zijn en worden: gewoon positief denken, 100% verantwoordelijkheid nemen voor je leven en als dat niet lukt dan ben je een sukkel en is het je eigen schuld.’

Burnout is de noodrem op je leefstijl

Onze geestelijke gezondheid gaat met sprongen achteruit. Door social media lijkt het alsof iedereen gelukkig en succesvol is, maar dat is niet waar. Dat is hoe wij de wereld zien, niet zoals de wereld is maar hoe wij het zien, hoe het bij ons binnenkomt. Wij denken bijvoorbeeld dat we echte gesprekken hebben op Facebook, maar we doen ons voor 99% niet echt voor….Nogmaals social media is sterk verslavend en schetst een beeld waarvan wij denken dat die wereld normaal is. En als jij je anders voelt, dan ben je dus niet normaal. Hoe bewust je ook probeert te leven en om te gaan met bv. social media, die beelden en indrukken raken van alles in ons onbewuste aan waar we gemiddeld genomen geen weet van hebben. Onze leefwijze is sterk belastend voor ons hele systeem. Een Burnout is daarom soms een soort van laatste redmiddel. Je lichaam laat weten dat het niet meer gaat, het is de noodrem op je leefstijl.

Onze leefwijze is sterk belastend

We leven dus in een extreem bizarre tijd. We weten niet meer hoe we echt contact moeten leggen, we worden als een dolle gemanipuleerd door Facebook advertenties, in je mail box en op het internet. Zodra je iets hebt opgezocht op het www, krijg je op al je ‘kanalen’ ineens advertenties te zien over dat onderwerp. We hebben het gemiddeld genomen niet eens door, maar het heeft heel veel impact. Hoe vaak per dag check jij bijvoorbeeld je mobiel? Je mail? Facebook? Andere social media? Je wordt steeds op het verkeerde been gezet, je verliest het contact met je eigen gevoelens en gedachten. En dan nog de druk van de buitenwereld, met succesvol willen zijn, alle ballen in de lucht houden. Een Burnout is daarom soms een soort van laatste redmiddel…

Onze eigen obstakels

En dan nog onze eigen obstakels. In onze structuur als mens is er sprake van samenhang, van eenheid. De meesten van ons ervaren het in hun eigen leven echter niet als zodanig. De mens is een dynamisch wezen, vol problemen, tegenstrijdigheden, angsten en conflicten. Maar ook vol vreugde, verveling en voldoening. Dit zien we heel goed, zowel bij onszelf als bij anderen. Het leven verandert voortdurend en stelt ons voor steeds nieuwe uitdagingen. Maar al te vaak krijgen wij de indruk dat we aan allerlei onpeilbare krachten zijn overgeleverd en keer op keer worden we meegesleept door hartstochten waarvan we niet eens wisten dat we die bezitten. We worden heen en weer geslingerd tussen als deze innerlijke krachten en al die zaken die van buiten op ons afkomen. Tja, geen wonder…een Burnout is daarom soms een soort van laatste redmiddel.

Een Burnout een laatste redmiddel?

Ja, want er is iets in jou dat in al die hectiek om aandacht gaat vragen. Meestal is er al lang iets gaande in je leven. Maar tot nu toe lukte het jou om het op de een of andere manier te onderdrukken, te verstoppen of te negeren. Nog een beetje harder werken, een keer extra op vakantie, dagje sauna…maar het helpt niet meer! Die minder prettige gevoelens…die stem in je hoofd….wat willen die gevoelens jou vertellen? Die gevoelens en gedachten die je mogelijk je hele leven onder het tapijt probeert te houden? omdat…..?

Hoe je je leert aan te passen

In ons leven leren we ons aan te passen. Als kind tussen 0 en 7 leren we allerlei manieren om liefde te ontvangen. Van onze ouders, leraren, vriendjes en vriendinnen, religie, het dorp of de gemeenschap waarin je groot gebracht bent. En daar is helemaal niet mis mee! Maar we leren ook om bepaalde delen in onszelf maar beter niet te laten zien. Vaak zijn dat de delen waar de omgeving niet zo goed mee om kan gaan, of waar minder positief op gereageerd werd. Je leerde om ‘anders’ te doen dan je eigenlijk bent. Een kind is volledig afhankelijk van zijn omgeving en moet er dus wel van uitgaan dat die omgeving wel weet hoe het moet. Die delen, die raken we eigenlijk ‘kwijt’, ze komen in het onbewuste terecht.

En dan ineens denk je dat je niet goed genoeg bent

We zijn die delen echter niet kwijtgeraakt. Je hebt in je leven een strategie ontwikkeld om die delen te onderdrukken, ze mogen er niet zijn. Maar wat we niet weten is dat juist die delen de regie hebben over ons doen, laten en ‘zijn’ hebben. Een paar voorbeelden:

  • ik mag het niet verkeerd doen
  • ik mag zelf geen behoeften hebben
  • ik mag niet anders, uniek en gelukkig zijn
  • ik mag mijzelf niet vertrouwen
  • ik mag niet kwetsbaar zijn
  • ik mag van niemand afhankelijk zijn

Het kan soms echt levensbedreigend aanvoelen om fouten te maken, om behoeften te hebben, om te merken dat je anders bent of je kwetsbaar op te stellen. Dus dat waar je zo ‘bang’ voor bent en uit alle macht probeert te voorkomen heeft de regie.

Wachtlijsten GGZ

En dan ineens besef je het, je kan niet meer. Je gaat zoeken en weet niet waar je terecht kan. De meeste mensen gaan dan naar de huisarts. Een paar gesprekken met de praktijk ondersteuner of doorverwijzing naar GGZ waar momenteel giga wachtlijsten zijn. Ik kijk en werk anders dan de reguliere zorg. Veel mensen die bij mij komen twijfelen in eerste instantie of ze bij mij wel op de goede plek zijn of toch beter naar de GGZ ? Het grote verschil tussen hoe ik naar jou kijk en hoe de reguliere zorg kijkt, is dat ik naar jouw verhaal kijk, naar wie jij bent en waar je bent in je leven. In plaats van een diagnose te stellen en je ergens in een hokje te plaatsen, of alleen de symptomen waar jij last van hebt te bestrijden. (Als ik dat al zou kunnen) Ik zie een Burnout eerder als een kans tot groei, juist als een redmiddel omdat er iets in jou om aandacht vraagt waar je zelf door alle hectiek niet bij kan komen.

Jessica Hofstra 32 jaar: ‘Ik was al 3 maanden thuis en was volledig uitgeput. Bij de GGZ kreeg ik de diagnose:’ angst stoornis, depressie en ADD en medicatie.’ Ik schrok echt verschrikkelijk en besloot om naar Ingrid te gaan. Na 3 maanden werkte ik weer, ben ik weer helemaal in mijn eigen ritme en voel ik mij beter dan ooit te voren. Het was wel hard werken, ik zag delen in mijzelf die ik heel lang probeerde te verbloemen. Ik heb door de gesperkken met Ingrid geleerd om o.a. mijn grenzen aan te geven, ik was mijn hele leven gewend om te ‘pleasen’ omdat ik het iedereen buiten mij het naar de zin wilde maken. Dat wist ik al wel…maar waarom dat zo was, de diepere liggende oorzaak…dat ben ik door de gesprekken met Ingrid gaan zien. Dat was essentieel en heel erg nodig om dat patroon te kunnen transformeren. 

Zoals je het deed werkt niet meer en een nieuwe manier kan je niet vinden. Die delen in jezelf en jouw diepste overtuigingen daarover, die komen langzaam boven water drijven. Ze komen onder het tapijt vandaan gekropen, ze willen je iets vertellen, ze hebben je ook echt iets te vertellen. Daar in die delen, zit vaak enorm veel potentie.  Alleen jij hebt geen idee waar dat over gaat, sterker nog je bent alleen maar heel erg bang.

Preventie is beter dan genezing

Altijd! Preventie betekent voorkomen, maar wat voorkom je nu eigenlijk met een preventieve werkwijze? Dat kunnen verschillende problemen zijn, maar globaal komt het neer op:

  • voorkomen dat een probleem zich voordoet,
  • voorkomen dat problemen onnodig toenemen of uit de hand lopen,
  • voorkomen dat een probleem zich herhaalt.

Burnout eigen schuld?

Nee, natuurlijk niet! Merk jij of ben je bang dat je een Burnout hebt geef jezelf dan de ruimte en de kans om te kijken wat er in jou aandacht nodig heeft zodat het niet nog erger hoeft te worden. Misschien zijn er mensen in je omgeving waarbij je ziet dat het niet zo goed gaat en maak je je daar zorgen over. Neem gerust contact met mij op voor een kennismakingsgesprek, of vertel diegene over deze mogelijkheid. Die eerste stap, die drempel overgaan, dat is vaak de moeilijkste stap. Ik heb momenteel nog plaats voor twee mensen in mijn praktijk! Er zijn zovaak mensen die zeggen: ‘Was ik jou maar eerder tegengekomen’, maar ja, je moet het wel net even vinden op het www net:-) dus vertel het door!

Half december mijn eerste on-lineTraining

Omdat ik zoveel mogelijk mensen bij zou willen staan in hun zoektocht naar zichzelf en het voorkomen van een Burnout, maar mijn tijd beperkt is, ontwikkel ik momenteel een training die voor iedereen te volgen is. Het wordt een unieke training, de eerste on-line training ooit gemaakt vanuit Psychosynhese. Half december zal de lancering zijn!

Pin It on Pinterest

Share This