Er zijn van de momenten die je nooit meer vergeet

De geboorte van je kinderen, het behalen van je diploma, je eerste verliefdheid, je eerste vakantie zonder ouders, je eerste baan, je eerste huis, je grootste blunder of je grootste succes. Maar ook ogenschijnlijk hele kleine gebeurtenissen kunnen van die momenten zijn die je nooit meer vergeet.

Allemaal gebeurtenissen waarop je anders naar jezelf en naar de wereld ging kijken. ‘Nu begrijp ik het’, ‘nu hoor ik erbij’, ‘wauw ik wil nooit meer iets anders’ of, ‘dit nooit meer’. Als je terugkijkt op je leven dan herinner je je vast zo’n moment.

Welke gebeurtenis heeft diepe indruk op jou gemaakt? Wanneer maakte jouw denken en leven een ommezwaai?

Ik was 3 jaar en op de kleuterschool had ik een bordwisser op een van de hoge kozijnen gegooid. De juf werd heel erg boos en ik wilde niet meer terug naar die school. Mijn ouders wisten niet wat er gaande was en ik durfde het ook niet te vertellen. Ik had iets heel erg stoms gedaan en erger nog ik was stom en fout. Ik deugde niet.

Als ik zo terugkijk zie ik nu dat mijn denken de overtuiging er op nahield: ‘ik deug niet en doe het nooit goed’ waarschijnlijk zijn er andere gebeurtenissen geweest die dat beeld alleen nog maar versterkten. Want: zo keek ik naar mijzelf en met die blik keek ik ook naar de wereld.

Het gevolg daarvan was dat ik jaren lang, altijd en overal mijn uiterste best ging doen om maar geen fouten te maken. En als er iets fout ging ik mij onmiddellijk schuldig en verantwoordelijk voelde en de schuld op mij nam. Of het tegendeel probeerde te bewijzen. Nog steeds komt die mentale overtuiging nog weleens om de hoek kijken, maar ik herken hem nu. En op die momenten kan ik er nu voor kiezen om anders te kijken en vooral anders te denken. Soms ben ik ergens schuldig aan, maar soms ook niet. Daar helpt het denken mij bij.

Hoe kijk jij? En wat betekent dat voor wat je wel of niet doet?

Een klant van mij voelde zich ongelukkig in haar werk en leven. Ze had het gevoel niet haar eigen leven te leiden. Ze voelde zich voortdurend gestrest, had moeite met slapen en was oververmoeid. Haar mentale overtuiging was dat ze niet kwetsbaar mocht zijn, ze had geleerd om nooit te klagen want dat was alleen maar gezeur.

Door anders naar haar kwetsbaarheid te leren kijken, dat ze ook weleens geen oplossing wist voor een situatie op haar werk of thuis. Of ook weleens hulp nodig had. Of ook gewoon weleens mocht klagen. Door anders te kijken, te beseffen dat ze ook kwetsbaar is en dat mag laten zien, heeft ze weer regie over haar leven en werk. Die kijk gaf energie en vertrouwen. Feitelijk is er niets veranderd op haar werk en in haar leven en toch is door anders te kijken en anders te denken alles veranderd.

Alle verandering begint bij de manier waarop jij kijkt naar jezelf en de wereld om je heen.

Blik 1

Ga eens na hoe jij kijkt? Welke overtuigingen houd jij er op na? En schrik niet, we hebben ontelbaar veel overtuigingen. Hoe kijk jij bijvoorbeeld naar jezelf in je werk? ‘ ik ben overal verantwoordelijk voor’ of ‘ik vind dat ik altijd bereikbaar moet zijn?’ of ‘Ik moet financieel zelfstandig zijn’?

Blik 2

Welke invloed hebben deze overtuigingen op wat je doet en hoe je je gedraagt? Helpen deze overtuigingen jou of belemmeren ze je juist? Zo kan ‘ik ben overal verantwoordelijk voor’ effectief zijn, tenzij je je op dit moment overvoerd voelt door je werk. Dan werkt deze overtuiging tegen je omdat hij leidt tot meer werk op je nemen. Hoog tijd om dan anders te gaan kijken.

Blik 3

Welke overtuigingen belemmeren je, waar heb je last van? Hoe kun je anders kijken naar jezelf of de situatie? Deze stap is de lastigste maar de moeite waard om te onderzoeken, al dan niet met behulp van iemand die met jou deze stappen doorloopt. Wanneer je voortaan handelt vanuit een andere overtuiging, bijvoorbeeld: ‘Ik ben niet overal verantwoordelijk voor’ dan zie je dat dit voor jezelf gezonder uitpakt. Wil je iets veranderen, begin dan bij jouw kijk op de wereld en je zal zien dat de hele omgeving met je mee veranderd.

Pin It on Pinterest

Share This