Ik ga conflicten graag uit de weg. Het liefst wil ik dat iedereen door één deur kan en ik ben als de dood dat ik in een vervelende of oncomfortabele situatie terecht kom. Daarom pas ik me aan op elke situatie, stap ik bijna nooit uit mijn comfort zone en negeer ik mijn angsten. Zo zonde, want door je angsten niet onder ogen te zien, is er nauwelijks mogelijkheid tot groei.

Waar komt deze angst vandaan?

Ergens in je hoofd spelen je gedachten de hoofdrol. Want je bént je angsten natuurlijk niet. Het vervelende aan angsten is dat ze zich in allerlei vormen uiten. Zo ga je uitstel gedrag vertonen, projecteer je je angsten op anderen door gefrustreerd te reageren en rem je jezelf af en trek je jezelf terug. Hoe dat werkt met gedachten kan je hier lezen.

Heeft angst de regie bij jou?

We kijken onze angsten liever niet recht in de ogen, ook al hebben ze zoveel macht over ons. Het liefst denken we er niet eens aan en willen we ze niet erkennen. Precies dit gedrag is wat angst juist méér macht geeft. Hoe verander je dit? Is er een manier of een proces waarmee je angsten kunt overwinnen, om zo een meer tevreden leven te leiden?

Verander je relatie met angst

Veel mensen kijken naar angst alsof dat een vijand is. Je kan gemakkelijk omgaan met fijne gevoelens, liefde, compassie …maar als angst komt OMG dan trekken we ons het liefst terug. Ten eerste: verander je relatie met angst. Angst is geen vijand, het gevoel van angst is zoals iedere andere emotie.

Angst informeert je eigenlijk. Angst vertelt je om iets te doen. Bijvoorbeeld meer onderzoek te doen,hulp, zoeken, naar inzichten, studeer iets meer, even afwachten… dus vraag jezelf eens af: ‘wat heb ik nodig om te doen, te denken of te zoeken om deze angst te minder te laten worden’. Want herinner je dat angst op komt als je iets hebt bedacht dat zou kunnen gebeuren in de toekomst. En het maakt je nu bang. 

Als ik maar niet gekwetst wordt in deze relatie. Als ik de ander maar niet kwets. Als ik mijn geld maar niet kwijt raak. Je projecteert een verhaal dat je bedacht en verzonnen hebt en plaats dat verhaal in het nu.

Hoe dan wel?

 

In de onderstaande video vertel ik over hoe je een relatie aangaat met je angst

Ik ben heel benieuwd of je dit in jezelf herkent. Ik lees heel graag je reactie onder aan deze pagina!

Als je merkt dat het moeilijk voor jou is om in contact met jezelf te zijn, jezelf te accepteren en het leven te leiden wat jij graag wilt, ben je altijd welkom voor een GRATIS kennismakingsgesprek.

Pin It on Pinterest

Share This