Ik denk te veel.
Ik zit veel te veel in mijn hoofd.
Mijn hoofd zit veel te vol.

Herken je deze zinnen? En krijg je, als je dit zegt, dan ook vaak als antwoord. Gewoon loslaten die gedachten, volg je hart, kom tot rust, volg je gevoel? 

Op zich prima adviezen

Maar: stop nooit met denken. Wat anderen ook zeggen: stop nóóit met denken. Dat is wel de laatste keuze die je zou moeten maken ( denk je trouwens dat het mogelijk is?)

Het punt is: je denkt aan de verkeerde dingen. Je stopt je hoofd vol met wat allemaal moet en hoort, maakt je vervolgens druk of dat allemaal wel gaat lukken en daarnaast stop je het vol met allerlei zaken (Yep, wees maar eens echt super eerlijk) die er niet toe doen. 

Kijk maar eens: hoe vaak pak jij achteloos je telefoon om je hoofd te voeden met… ja, met wat? Zeg het maar: mails die je 9 van de 10 keer had kunnen missen. Social media posts, filmpjes van mensen die je helemaal niet kent, scrolldingen, het laatste nieuws, een suf spelletje, berichten van die verschrikkelijke appgroep van ouders op school… Je stopt je hoofd elke dag vol met veel bla-bla en niet met iets waar je hoofd echt behoefte aan heeft, laat staan naar verlangt.

Je geeft je hoofd daarnaast ook nog eens giftige gedachten te eten over dat je niet goed genoeg bent, nog niet bent waar je moet zijn en dat anderen het veel beter doen dan jij. Luister maar eens naar wat je hoofd vertelt over jou. Gisteren hoorde ik dat wij gemiddeld 2 uur per dag (!!!) doorbrengen op social media. Dat is 14 uur per week en 728 uur per jaar. Omgerekend is dat 30 keer 24 uur. En…ja, ik geef het toe. Ik betrap mij zelf ook regelmatig op een echt ongeoorloofde schermtijd.

Maar: stoppen met denken is nooit een optie

Vergelijk het met gezonde voeding. Vinden we belangrijk, niet waar? Een intieme bezigheid: door iets te eten stop je elke dag iets in je lijf, gezond of ongezond. En je lijf protesteert meteen als het iets eet dat niet helemaal goed voor je is. Dus als je hoofd overvol is met vervelende piekergedachten en het draait volop achtbaanrondjes, dan kun je ervan op aan dat jij er iets verkeerds hebt ingestopt. Piekergedachten zijn een alarmbel net als buikpijn.

Gezonde voeding is in. We letten steeds meer op wat we eten en innemen. We lezen etiketten met voedingswaardes, vitaminen en suikergehaltes. Maar doe je dat ook voor je hoofd? Stel je eens voor dat op elk van jouw gedachtes een etiket stond.

Let op: deze gedachte veroorzaakt minimaal een uur gepieker.

Of: van dit idee over jezelf gaat je zelfvertrouwen fors omlaag.

En: Het bekijken van deze youtubevideo’s ontneemt je een uur van je kostbare levensminuten.

Zou je dan andere keuzes maken?

Dus: hoe staat het met de voeding voor je hoofd? Waarmee voed jij dagelijks je denken? Check dit maar eens voor jezelf.

Kies voor iets anders. Maak je hoofd niet leeg maar vrij

Bevrijd het uit die lamlendige stroom van vastgeroeste patronen en gedachten. Bevrijd het van de telefoon- scroll- en appterreur. Maar stop niet met denken, integendeel. Ga juist aan de slag met je hoofd. Ga mijmeren. Filosoferen. Lees een goed boek dat je uitdaagt en een deur in je hoofd opent die nog niet open was. Voer een goed gesprek dat je hersens doet kraken. Lees iets over je vakgebied en denk daarbij eens helemaal buiten de gebaande paden. Of verdiep je eens in een compleet ander vakgebied. Wat zou je daarvan kunnen leren? Stel out-of-the-box vragen aan je hoofd, laat het spelen, dartelen, buiten kijken, experimenteren, puzzelen. Ga eens buiten het patroon denken, over jezelf, over je omgeving en fantaseer. Spreek iemand die compleet anders denkt en anders doet. 

Maak bewuste keuzes

Maak vrij dat hoofd. Geef het de ruimte om weer echt na te denken in plaats van je gedachten los te laten. Want is je dat ooit gelukt? Nee, natuurlijk niet. Zoals zo mooi in meditaties wordt verteld: je gedachten zijn als wolken die voorbij gaan. Hier is zo’n meditatie voor jou. Dus zorg dat je hoofd in de wolken is met jou. Omdat jij het voedt op een gezonde manier. Houd je hoofd erbij in plaats van het te verwaarlozen. Dat begint bij jouw keuzes.

Stoppen met denken is nooit de bedoeling. Maar je hoofd heeft te lang in rondjes gedraaid met jouw piekergedachten. Je hebt het te vaak gevoed met zaken die er niet echt toe deden. En volgens mij wil jij dolgraag leven zoals jij dat wilt. Doen waar jij naar verlangt in plaats van je voortdurend af te laten leiden door onbelangrijke zaken. Daarvoor moet je keuzes maken, bewuste keuzes. 

Je wilt die fluistering van je hart weer horen

Als je hoofd vrij is, kan je die fluistering van je hart weer horen. Die stem, die fluistering, laat zich niet wegdrukken, maar heeft wel aandacht en ruimte van jou nodig. Anders hoor je hem simpelweg niet. Wil jij bewuster leren kiezen? Wil jij je hoofd en hart weer met elkaar verbinden? Dan heb ik iets voor jou. Speciaal voor jou heb ik een 3 delige video training gemaakt: Expeditie Krachtig leren Kiezen.

 Met deze training krijg je:

✔︎ Moed en lef om echt te kiezen voor wat jij nodig hebt

✔︎ Inzicht in je verlangen en in dat wat jij wilt

✔︎ Leer je dieper contact te maken met jouw kracht

✔︎ Leer je onderscheid te maken tussen de stemmen in je hoofd en de fluistering van je hart

✔︎ Houd je focus in dat wat er echt toe doet

Jij wilt toch ook trouw zijn aan jezelf? Als je nieuwsgierig bent geworden, klik dan gerust op de button voor meer info!

Pin It on Pinterest

Share This