Waarom doe jij wat je doet, heb je een doel?

Waarom doe ik wat ik doe? Waarom doe jij wat jij doet? Als je goed kijkt en onderzoekt is er altijd wel sprake van een doel en een bedoeling in dat wat je doet. Als je die bedoeling niet helemaal helder hebt, dan kan je dat ook gewoon ‘verzinnen’. Vaak kom je onderweg op je pad er dan wel achter wat de bedoeling van dat gestelde doel is.

Het belang van een doel hebben 

Stel je eens voor, je bent met je zeilboot op de oceaan, er is wind, een boot en jij als zeiler. De oceaan is enorm en er is veel ruimte. Maar als je als zeiler geen koers uitzet dan blijf je gewoon ronddobberen en is je bestemming daar waar de wind je heenbrengt. Je weet niet hoe de reis zal zijn, onderweg kan er van alles gebeuren, maar je weet wel waar je uit wilt komen. Misschien zijn er onderweg allerlei omstandigheden die je van je koers afhouden. Maar het is belangrijk om te beseffen dat je je koers onder geen enkele omstandigheid uit het oog hoeft te verliezen. Hoe groot de afwijking ook is, hoe hard de wind je ook de andere kant op probeert te blazen.

Verdwaal jij regelmatig?

Mensen die hun koers in het oog houden kunnen elke afwijking op die koers toestaan want ze komen altijd terug op waar ze heen willen. Mensen die hun koers niet voor ogen houden, verdwalen en worden slachtoffer van wat er in het moment gaande is. Hoe doe jij dat in jouw leven? Hou je koers of verdwaal je regelmatig?

Als voorbeeld het maken van deze website. Mijn verlangen (doel) is dat zoveel mogelijk mensen trouw aan zichzelf kunnen zijn, zodat ze een leven kunnen leiden waar ze zelf de regie over kunnen hebben en zich vrij voelen. Dan kan ik blijven wachten tot die mensen vanzelf naar mij toe komen, maar dan kan ik niet zoveel mensen bereiken als ik zou willen. Een van de dingen die ik nodig heb onderweg naar mijn doel is een website.

En dan die obstakels en omstandigheden

Op het moment dat ik akkoord ging met de website bouwers was ik 100% enthousiast! Binnen 3 maanden zou ik gewoon een nieuwe site hebben met heel veel mogelijkheden om jou te kunnen bereiken. Een droom ging in vervulling. Totdat de eerste obstakels hun intrede deden. Moeilijke zaken om over na te denken. Ingewikkelde zaken die ik moest gaan uitzoeken over marketing en e-mail programma’s, mijn enthousiasme die ik in het begin had, was vaak ver te zoeken. Zo zijn er vaak allerlei obstakels en omstandigheden, in jou, maar ook om je heen of tussen jou en andere mensen.

Als ik op dat soort cruciale momenten mijn einddoel niet voor ogen zou hebben, als ik mij had laten leiden door bepaalde gevoelens (b.v. dit voelt helemaal niet goed) dan was deze site er helemaal nooit gekomen!

Obstakels en ongemakken onderweg

Als je weet wat je doel is, dan weet je nog steeds niet hoe de weg daarnaar toe zal zijn, je koers heb je uitgezet, maar er zijn altijd de obstakels en ongemakken die je onderweg gaat tegenkomen. Als er dan een obstakel is kan je je afvragen of dit obstakel en ongemak hoort bij je koers en je doel. Zo ja, dan helpt het ongemak je juist om op koers te blijven om bij je eindbestemming uit te komen.

Afstemmen op je doel

In Psychosynthese leer je deze techniek van blijven kijken en afstemmen op je doel. Oftewel gehoorzaam zijn aan wat je voor je ziet en voor je hebt gezien als doel. Nu klinkt dat vrij aannemelijk en gemakkelijk. Maar in je gevoelswereld gaan er tijdens die ongemakken zaken spelen die niet goed of fijn voelen. Dan kan je twee dingen doen:

  1. Luisteren naar die gevoelens en/of gedachten. Zoals we tegenwoordig vaak lezen en horen; ‘Het voelt niet goed, dus ik stop ermee’. Of ‘Het voelt niet goed dus kennelijk is dit niet de bedoeling enz.’. Het gevolg is halverwege op te houden. En ja, als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Ongeveer 96% van de tijd doen we dingen die we al gewend waren om te doen.
  2. Trouw zijn aan jezelf en je doel verwezenlijken, dat vraagt discipline en training van jezelf. Jij bent de enige die dat kan doen, als je de prijs van het onbekende, de gevoelens en gedachten die de ongemakken oproepen van zijn macht kunt ontdoen, ga je verwezenlijken wat je voor je ziet. Dat is trouw zijn aan jezelf, en daarmee vergroot je je ‘Zelf vertrouwen’.

Waar in jouw leven ervaar jij momenteel een obstakel in het op koers blijven, en welke van de twee punten is jouw manier van omgaan daarmee?

Vergeet niet dat je ieder moment weer opnieuw kan afstemmen op je doel!

Inspiratie: ‘Essenties van psychosynthese coaching’ van Diederik van Rossum

Wil jij weten wat ik voor jou kan betekenen op die terugweg naar jezelf?

    Pin It on Pinterest

    Share This