Lange tijd dacht ik dat er twee soorten mensen waren: ‘authentieke en niet authentieke mensen’. Ik zag het als iets wat je wel of niet had. Hoor je jezelf ook weleens zeggen: ‘die is altijd zo zichzelf?’ Maar wat ik ben gaan zien door de jaren heen is dat authenticiteit niet iets is wat je wel of niet hebt. Maar iets is waar je aan kunt werken door bewuste keuzes te maken in je leven.

Tot welke groep reken jij jezelf?

Authenticiteit, jezelf zijn hangt af van de keuzes die je elke dag weer maakt. De keus om trouw te zijn aan jezelf en daar ook naar te handelen. De keus om oprecht te zijn en je ware ik te laten zien. Zo zijn er mensen die er bewust voor kiezen altijd authentiek te zijn, er zijn mensen die dat niet doen en er zijn mensen die op sommige dagen wel en op andere dagen niet erg authentiek zijn. In die laatste groep herken ik mijzelf. Tot welke groep reken jij jezelf?

Geen gemakkelijke opgave

Ondanks mijn specialisme in dit gebied en het werken hieraan, heb ik nog steeds momenten dat ik overvallen wordt door onzekerheid en mij aanpas aan wat mijn omgeving (of wat ik denk dat mijn omgeving) wil dat ik ben. Het idee dat we al dan niet kunnen kiezen om onszelf te zijn is enerzijds erg hoopgevend! Anderzijds is het ook ontmoedigend omdat we daarmee ook beseffen dat kiezen voor authenticiteit in onze cultuur geen gemakkelijke opgave is.

Wat heb jij nodig?

Het is dus een enorme klus om authentiek te zijn in een cultuur die voortdurend verlangt dat we ons aanpassen en ons best doen om bij anderen in de smaak te vallen. Daarom is het belangrijk om eens verder te kijken. Want wat is authenticiteit eigenlijk precies? En wat heb je nodig om authentiek te kunnen zijn? Hoe zie jij dat?

Authenticiteit is dag in, dag uit loslaten wie je denkt te moeten zijn en accepteren wie je werkelijk bent.

Wat je nodig hebt om te kunnen kiezen voor authenticiteit is:

  • De moed om imperfect te zijn,
  • Grenzen te stellen
  • Jezelf toe te staan om kwetsbaar te zijn
  • Beseffen dat we allemaal onze sterke en zwakke kanten hebben
  • Geloven dat je niet perfect maar goed genoeg bent
  • Dan ervaar je verbondenheid met jezelf en de mensen om je heen

 

Wil jij ontdekken wie je werkelijk bent?

Pin It on Pinterest

Share This