Ik heb in mijn leven een aantal grote keuzes gemaakt. Als ik zo terug kijk, dan zijn een aantal van die keuzes echt niet leuk geweest. Het was ook niet zo dat ik diep in mijn hart voelde dat ik die specifieke keuze moest maken. Veeleer waren het situaties die mij dwongen om te kiezen of dat er door anderen werd gekozen. Sommige van die keuzes lieten mij ‘verscheurd’ achter.

Het is niet voor niets dat het thema: ‘kiezen’ mij zo bezighoudt in mijn leven. Ik ben er zo door gefascineerd geraakt dat ik mij steeds meer verdiep in alle krachten die in en om ons heen gaande zijn in dat grote veld van kiezen. Ook tijdens het schrijven van dit artikel. Er zijn zoveel invalshoeken, zoveel krachten die een rol spelen waar ik iets over zou kunnen vertellen aan jou. Ook nu moet ik kiezen welke invalshoek ik ga nemen en dat betekent dat ik over andere opties niet iets kan vertellen.

We kiezen dan nog liever door niet te kiezen

Veel mensen vinden kiezen lastig. Helemaal in de tijd waarin we leven. Er zijn zo ongekend veel mogelijkheden én er is steeds meer afleiding. We zijn zo gewend om instant iets te krijgen wat we willen (of denken dat we willen) dat we niet weten hoe we de mogelijkheden los moeten laten. We kiezen dan nog liever door niet te kiezen. Stel je voor dat je iets aan je voorbij laat zou laten gaan wat in principe tot je beschikking staat! Het is dus niet zo dat mensen niet kiezen omdat het ze niets uitmaakt, maar omdat ze alles willen.

We willen niets opgeven

Die komt even binnen hè? De ‘keuzestress en het lijden aan niet kunnen kiezen’ is dus niet zozeer dat we niet weten waarvoor we moeten kiezen, maar omdat we niets willen opgeven. We willen zoveel mogelijk kansen benutten, zoveel mogelijk ‘uit het leven halen’. Met als gevolg dat we vaak van het een naar het ander hoppen. Dat we het allemaal zo druk, druk, druk hebben dat we niet meer om ons heen kunnen kijken. Laat staan even genieten van dat ene moment.

Kiezen is verkiezen

De Italiaanse psychiater Roberto Assagioli biedt in zijn boek ‘Over de wil’ uitkomst. Kiezen is verkiezen zegt hij. Hij schrijft: “Het verkiezen van één ding, één handeling, één weg vereist dat je het andere opzij zet of terzijde schuift. Dat wil zeggen: opgeeft.” Maar ja, wie weet nog van opgeven? We willen helemaal niks opgeven. We willen juist alle mogelijkheden benutten en alle opties die het bestaan ons geeft verzilveren. Paradoxaal genoeg veroorzaakt het creëren van steeds meer opties en mogelijkheden precies dat onnodige lijden dat je dacht met nieuwe opties te kunnen vermijden. Kiezen wordt niet gemakkelijker door meer opties te creëren, het wordt juist moeilijker.

Iets wat jij kan doen!

Het is dus enorm bevrijdend om de vele alternatieven die je hebt bedacht uiteindelijk te laten voor wat ze zijn….en met hart en ziel voor dat ‘ene’ te gaan dat zich van binnen uit aan je opdringt. Verkiezen blijkt dan een vaardigheid te zijn. Iets wat jij kan doen, iets waarover jij beschikt. Deze vaardigheid stelt je in staat om te kiezen.

Wij zijn dus  geneigd om niet te kiezen, door alle mogelijkheden en opties die er zijn. Ik weet niet hoe dat bij jou is? Maar oh, dit is zo herkenbaar! Ik wil iets, maar zie weer iets anders, raak giga in de war over welke kant ik nu op moet gaan. En uiteindelijk gebeurt er niets, behalve een hoop stress.

Hoe dan wel?

Door te weten waar jij met hart en ziel voor wilt gaan in je leven. Door te weten wat jouw doel is. En daar iedere dag opnieuw op af te stemmen en voor te kiezen en te verkiezen. Iedere dag opnieuw. Juist die hele kleine keuzes, die je iedere dag opnieuw wel of niet maakt, zorgen ervoor dat je uiteindelijk komt waar je wilt zijn.

 

In de onderstaande video vertel ik iets over het maken van iedere dag kleine keuzes:-)

Ik ben heel benieuwd of je dit in jezelf herkent. Ik lees heel graag je reactie onder aan deze pagina!

Alles wat ik doe bij Bureaureuvers is erop gericht om jou te helpen hoe je trouw kan zijn aan jezelf. Kiezen is daarin natuurlijk een van de belangrijkste zaken. Daarom creëer ik nu een training: ‘Expeditie Krachtig Leren Kiezen’ een 3 delige video serie die ik jou als eerste wil toesturen. Om daarvoor in aanmerking te komen hoef je alleen maar heel kort 3 vragen te beantwoorden:

# 3 onderzoeksvragen

Alvast, heel erg bedankt alvast voor het invullen!

Als je merkt dat het moeilijk voor jou is om in contact met jezelf te zijn, jezelf te accepteren en het leven te leiden wat jij graag wilt, ben je altijd welkom voor een GRATIS kennismakingsgesprek.

Pin It on Pinterest

Share This