De weg naar authenticiteit, naar jezelf, naar het terugnemen van je eigen macht is geen gemakkelijke weg. Je denkt misschien dat je weet wie en wat je bent. Maar ‘delen’ in jezelf die je niet accepteert, onderdruk je en projecteer je. Vaak leg je de schuld van jouw problemen bij de ander of het andere neer.

Jezelf leren kennen

Een andere mogelijkheid is deze ‘delen’ én de behoeften van die ‘delen’ in jezelf te leren kennen om ze vervolgens in je leven te integreren zodat ze niet langer de macht over je hebben. We zijn dus geneigd om buiten ons te zoeken naar oplossingen, maar de weg naar jezelf is een diepe innerlijke zoektocht.

“Niemand anders dan jezelf, in een wereld die dag en nacht zijn best doet om je te maken tot alles behalve jezelf, is de moeilijkste strijd die een mens ooit zal leveren en ook de strijd die nooit gestreden zal zijn’. E.E. Cummings.

Kiezen voor jezelf is moedig

Kiezen voor authenticiteit is dus niet gemakkelijk. De mensen om je heen, partners, kinderen, collega’s, vrienden en familie, je hele omgeving verandert eigenlijk mee. En niet altijd zoals jij dat direct zou willen zien. De mensen om je heen worden soms onzeker van de veranderingen die ze zien en wat dat mogelijk betekent voor de relatie die je met hen hebt.

Wij zijn bang om egocentrisch te zijn

Dat is een van de redenen waarom wij liever niet willen veranderen. Je bedenkt wel weer iets waardoor het allemaal wel meevalt en ondertussen blijf jij je aanpassen. Vaak zijn het echter niet de anderen die moeite hebben met de keus voor authenticiteit, maar eerder wijzelf. Wij zijn bang dat anderen ons egocentrisch of zelfzuchtig vinden.

Wie op safe wil spelen, kiest niet voor authenticiteit. Want ervoor kiezen jezelf te zijn in plaats van het iedereen naar de zin te maken is riskant. Het betekent namelijk dat je uit je comfortzone moet stappen. Het kost weinig moeite om iemand die een risico neemt, bv. iets nieuws probeert wat hij of zij nog niet helemaal onder de knie heeft, aan te vallen of af te kraken. Wanneer je tegen de stroom in roeit en jezelf aan de wereld laat zien, voelen anderen zich daar soms door bedreigd en vallen ze je aan op je kwetsbaarste plekken.

Jezelf verstoppen voor de buitenwereld

Kortom, het is geen gemakkelijke weg. Als je net zo in elkaar zit als ik, valt het nog niet mee om te kiezen voor authenticiteit. Maar ik denk dat het nog veel riskanter is om dat wie je bent en dat wat je te bieden hebt voor de wereld te verstoppen. Ideeën, gedachten, zienswijzen, jouw unieke kwaliteiten verdwijnen niet zomaar. Ze gaan woekeren en knagen aan je gevoel van eigenwaarde. Die onderdrukking kan leiden tot stress, depressie, verslavingen, relatie problemen, woede-uitbarstingen, somberheid. Symptomen die we ook wel een burn-out noemen.

Jij bent de moeite waard

dat wie jij ten diepste bent, het is verschrikkelijk zonde om dat op te offeren omwille wat anderen van je vinden. Als jij kiest voor jezelf zal je omgeving mogelijk moeten wennen, maar trouw zijn aan jezelf is uiteindelijk het mooiste geschenk dat je kunt geven aan de mensen waar je van houdt.

Pin It on Pinterest

Share This