Ach, maakt niet uit jôh

Dat is mijn favoriete ontrouwzin. En ik weet zeker dat jij hem ook hebt. Want ook jij bent ontrouw aan jezelf. We zijn allemaal sjoemelaars. Want kijk eens hoe je rent en vliegt voor anderen. Je kinderen. Je werk. Je teamleden. Je partner. Je ouders. Vrienden. Familie. Ze kunnen altijd op je rekenen. En dat is natuurlijk prachtig! Je bent ongelooflijk betrouwbaar. Naar anderen. Je zegt nauwelijks afspraken af en komt alles na. Jij bent er!

Maar hoe staat het de betrouwbaar naar jouzelf?

Die afspraken met jezelf, kom je die na? Echt? Altijd? De afgelopen weken was ik af en toe behoorlijk onbetrouwbaar naar mijzelf. Naar mijzelf, niet naar jou natuurlijk. Ik was goed bezig, maakte een cursus voor collega’s en had beloofd die half april af te hebben. Ik zegde afspraken met mijzelf af om ze te vervangen door die afspraak aan die collega’s. Yoga?? Ach dan sla ik deze keer wel even over, ik met nog even doorzetten met waar ik mee bezig ben. Of. Een afspraak op de avond? Is dat ook mogelijk? Ja hoor! Prima. Ik ging sjoemelen. Heel sluipend. Heel subtiel. Eigenlijk net zoals ontrouw ontstaat.

Ontrouw sluipt erin. Je besluit niet opeens ontrouw aan jezelf te zijn. Het begint ongemerkt, klein. Aanvankelijk zonder dat je het door hebt, laat je je verleiden. Je neemt je voor om op tijd te gaan slapen. Tot je jezelf betrapt op een late, lange avond. En nog een. En nog een. Morgen ga je wel op tijd naar bed. Toch??

En wat gebeurt er dan de eerstvolgende keer?

Je zet je eigen voornemens opzij en daarmee jezelf. Je vlakt jezelf uit. En elke keer dat je dat doet, is het hek van de dam. En wordt de ontrouw naar jezelf gemakkelijker. Je wordt een ongelooflijke partner naar jezelf. En je sust je zelf in slaap. Met je favoriete ontrouwzin

Wat is jouw favoriete ontrouwzin?

En die zin pas ik op vele situaties toe. Lunchen met iemand waar ik eigenlijk geen zin in heb. Naar een bijeenkomst waar ik eigenlijk niets aan heb. Mensen die onverwacht langs komen. ‘Ah, maakt niet uit jôh’. Nog een avond langer doorwerken terwijl ik eigenlijk lekker aan wil rommelen. En daarmee overrule ik de afspraken met mijzelf. Onder het mom van ‘ik doe iets goeds voor een ander’. Precies op dat moment verander ik de trouw aan mijzelf aan ontrouw.

Wat gebeurt er op het moment van keuze?

Hoe integer ben je naar jezelf? Juist op dat ene moment van keuze? Want ontrouw gaat over jouw geloofwaardigheid naar jezelf. Jouw integriteit. En dat is even slikken omdat je denkt altijd zo trouw en betrouwbaar te zijn. Ja, naar anderen.

Er zijn vijf inzichten die je helpen opnieuw trouw te zijn.

Ze zijn geen allesoplosser, maar helpen je wel op dat ene cruciale moment van keuze. Dus als je op het punt staat in de verleiding te komen die hele fijne afspraak met jezelf te schrappen of te verzetten, denk dan aan deze inzichten. En spreek je ontrouwzin hardop uit. Deel hem. Bel iemand die jou helpt. Eens kijken of je dan nog steeds ontrouw bent.

1 – Volg altijd je intuïtie. 
Je weet het. Als ik je vraag terug te gaan naar een moment van ontrouw naar jezelf, dan is er altijd een moment waarop je die keuze maakte. En achteraf weet je het. Er was al een flintertje aarzeling en een moment van twijfel. Een lichte fluistering: niet doen. Maar je overrulde je intuïtie, terwijl die toch het beste met je voor heeft. Hoe weet je of je je intuïtie hebt weggedrukt? Je hoofd is met weinig plezier allerlei praktische zaken aan het bedenken om een afspraak met een ander er toch weer tussen te proppen. Betrap jezelf op dit gedrag.

2 – Je lijf liegt nooit. 
Haren recht overeind? Krijg je ergens de kriebels van? Pijn in je buik? Wat vertelt je lijf jou? Welke sensaties zijn er? Onderzoek dit. Negeer deze signalen niet. Stop. Ga zitten. En kijk wat er aan de hand is. Grote kans dat er ontrouw naar jezelf in het spel is.

3 – Trouw aan jezelf begint aan de binnenkant.
Je kunt allerlei doelen stellen of plannen en afspraken maken. Maar wat gebeurt er op het moment van keuze? Geef je de afstandbediening uit handen of houd je hem zelf? Wat vertel jij jezelf en door welke bril kijk jij naar jezelf? Wat maak je jezelf wijs? Dat de ander belangrijker is? Dat je je niet zo moet aanstellen? Ontmasker je eigen ontrouwzinnen. Dat begint aan de binnenkant, bij jouw kijk op jezelf, bij jouw verhaal over jezelf.

4 – Geef jezelf toestemming.
Doe jij er toe? Heb je jezelf 100% toestemming gegeven om je leven te leiden zoals jij dat wilt? Ik heb het niet over een best mooie 80%, maar 100%. Wees eerlijk en als je nu opstandig wordt en vraagt: en de mensen om mij heen dan, die kan ik toch niet laten vallen? En nee, dat vraag ik ook niet van je. Ik vraag je vooral om als uitgangspunt te nemen dat je jezelf niet laat vallen.

Onderzoek of je dit doet. Trouw aan jezelf begint bij jou. Bij zelfliefde. Hou je genoeg van jezelf om te zeggen: ik ben dit waard. Ik mag gewoon lekker en goed en ongegeneerd voor mezelf kiezen. Punt. Je kunt er en voor jezelf zijn en voor een ander. Maar het begint bij jou. Je energie is alles dat je hebt. Als jij niet goed voor jezelf zorgt en trouw bent aan jezelf, kun je er sowieso nooit zijn voor een ander. Dus ja, trouw zijn aan wie je bent, wat je wilt en doet, mag. Geef jezelf die toestemming.

5 – Wat is je verlangen en zie je dat op dit moment terug in jouw keuzes?
Wat vind jij echt belangrijk? En waar verlang je naar? En als ik je nu vraag naar de keuzes die je hebt gemaakt in werk en leven, zijn je keuzes dan een vertaling van je verlangens? Check het maar. Verdoezel je verlangen niet. Sjoemel er niet mee, maar vertaal je verlangen in heldere keuzes. Dagelijks. Wekelijks.

Zie deze vijf inzichten als een elixer tegen ontrouw.
Zorg dat je die altijd bij je hand hebt.
En om de ontrouwaffaire compleet te maken: formuleer je eigen belofte aan jezelf. Jouw trouwbelofte. Ik zou dat zeker doen als ik jou was. Want met jezelf zit je in ieder geval een heel leven opgescheept. En dan is het veel leuker om aardig te zijn en trouw te zijn en te blijven aan jezelf.

Wat is jouw favoriete ontrouwzin?

Pin It on Pinterest

Share This